Cserepes jácint húsvétra

Ugye, milyen szépek a Húsvétkor és nőnapon a virágboltokban kapható hagymás virágok? Jácint,(Hyacinthus orientalis), tulipán (Tulipa gesneriana), nárcisz (Narcissus pseudonarcissus, N. tazetta, N. poeticus), krókusz (Crocus speciosus, C. biflorus, C. ancyrensis) a leggyakoribbak.

Akár minden évben megvásároljuk őket, de nem tudjuk, mihez kezdjünk velük, miután elvirágoztak. Sokan kidobják, mert azt hiszik, tönkrement. Pedig csak arra kellene gondolnunk, mi történik ilyenkor a természetben. A növény virágzott, fotoszintetizált, felkészült a nyugalmi időszakra, és a következő virágzásra. Most pedig úgymond. "visszahúzódott a hagymájába". De ilyenkor sem úgy kell rá gondolnunk, mint egy darab kőre, amivel nem történik semmi. Nagyon is fontos, milyen körülményeket biztosítunk számára ebben az időszakban. Mert így időzíthetjük a következő virágzást szinte bármilyen időpontra, és ami még fontosabb, a virágzat kinézetét is. Leggyakrabban húsvétra, nőnapra, vagy karácsonyra szokták a termesztők a hagymások virágzását időzíteni. Ezt mi is megtehetjük otthon.

Ősszel tele van a bevásárlóközpontok kert részlege virághagymákkal. Az itt vásárolt virághagymákat nyugodtan használhatjuk. Ha ezeket megvettük, tegyük őket hűtőszekrénybe, 1 – 5 °C-os hőmérsékletre! Lehet az eredeti csomagolásban is, vagy perlittel, fűrészporral összekeverve egy dobozba, vagy zacskóba tenni. Így, száraz körülmények között megkapja a hideghatást, amely majd kiváltja a virágzást. Hideghatás nélkül nem virágozna a hagyma. Ennek kb. 3 hónapig kell tartania.

Amikor letelt a három hónap, kivesszük a hűtőből, majd virágföldbe, vagy homokba ültetjük és szobahőmérsékleten, világos helyen tartjuk, és rendszeresen öntözzük. A hagyma hamarosan kihajt, leveleket és virágokat hoz. Ha novemberben kezdjük, és helyezzük a virághagymákat hűtőbe, akkor február – márciusra már illatozik szobánkban a cserepes jácint, nárcisz, vagy tulipán.

Virágzás után még tartja egy ideig a leveleit, majd azok is leszáradnak. A természetben ilyenkor nyár van, és a hagyma nyugalomban van a talajban. Meleghatásra (27 – 30°C) van szüksége ahhoz, hogy virágkezdemények fejlődjenek ki benne. Ekkor minél magasabb a hőmérséklet, annál teltebb virágzat fejlődik a kővetkező virágzáskor. Otthoni körülmények között ezt úgy biztosíthatjuk számára a legkönnyebben, ha kiültetjük a hagymát nyár elején a talajba. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a cserepet is kitehetjük az erkélyre vagy az ablakba a nyáron. Csak ne felejtsük el néha megöntözni.

 

Cserepes jácint